Alle taler om mindfulness og meditation - men hvad er det egentlig?

Jeg har lært, at mange faktisk er i tvivl om, hvad mindfulness og meditation egentlig er. Det virker lidt flyvsk for mange. Jeg har endda erfaret, at folk der har dyrket meditation i flere år kan sidde med følelsen af, at være i tvivl om, hvorvidt de egentlig “gør det rigtigt”. Derfor opridser jeg herunder lige helt grundlæggende 1) hvad mindfulness og meditation er og 2) hvordan de to ting kobler sig til hinanden.

Først og fremmest: mindfulness er “overlæggeren” til meditation. Meditation er altså en måde at dyrke mindfulness på.

Mindfulness defineres blandt andet som at: ”Mindfulness går ud på at vågne op til det liv, du har lige nu. Til det liv, der er i dette øjeblik, på en måde, hvor du er venlig mod dig selv.” For nogle lyder det måske lidt abstrakt, men mindfulness betyder altså at være opmærksom og kærlig (‘mindful’) i forhold til det der er lige nu. I forhold til alt hvad der eksisterer netop nu af tanker, følelser, eventuel smerte, andre mennesker omkring én og (livs)vilkår. Så helt forsimplet handler det om at være til stede i nuet på en opmærksom måde, uden at dømme.

Meditation er, som nævnt, en måde at være mindful på. Det er altså en måde at dyrke mindfulness på. Meditation kan foregå på mange måder; fx via kropscanninger, ved at du fokuserer intenst på din vejrtækning eller en anden kropslig sans. En meditation kan også bygges op omkring en intention; eksempelvis findes der taknemmeligheds-meditationer og compassion-meditationer. Men helt grundlæggende handler det om en proces - en pause - hvor du anerkender, at dine tanker ikke er dig. Dine tanker er dit sind, og du er noget “under” eller “over” tankerne/sindet. Vores hjerne skaber hele tiden tanker for at forberede sig på en fremtid, der ikke findes. (Det skyldes en biologisk overlevelsesmekanisme). Og tankerne fremkalder følelser i din krop. Og på den måde tænker og føler du hele tiden noget, der reelt ikke er virkelighed, for du ved ikke, om fremtiden bliver til virkelighed. Det eneste du ved, er virkelighed, er nuet. Og netop derfor kan/skal/bør du - via meditation - være til stede i det nuværende øjeblik uden at forfølge tanker eller følelser. Når du mediterer skal du observere dem og anerkende dem, men ikke drive væk i dem. For de er ikke sandhed. Kun nuet er sandt. Det bliver en smule filosofisk, men det giver faktisk god mening, når vi lige dvæler ved det.

For at tage det helt ned på jorden, så tænk på meditation som pauser. Pauser, hvor du (og din hjerne) ikke skal bruge energi på at spekulere omkring/sørge over/ærgre dig over fortiden eller bekymre dig for eller være alert i forhold til fremtiden. Du skal give dig og din hjerne fuldstændig ro ved kun at fokusere på det nuværende øjeblik. Det kan du eksempelvis gøre ved et fokus på din vejrtrækning eller andre kropslige/sanselige fornemmelser.

Forleden sad jeg til et kursus med en gruppe kvinder, hvor emnet var mindfulness og meditation. Flere fra gruppen tilstod, at de havde dyrket mindfulness i flere år, uden at være helt sikre på “om de gjorde det rigtigt”. Min erfaring er, at mange føler, at de skal gøre det på en helt bestemt måde, eller at de fejler, hvis tankerne flyver væk; og det gør de (vi) ikke! Vores opmærksomhed bliver kapret af vores tanker hele tiden og det er helt normalt. Det er en utopi at tro på, at vi kan være komplet tankefri. Når det sker i en meditation, skal vi blot forsøge, kærligt, at vende opmærksomheden tilbage til vores åndedræt eller krop.

Måske har du lyst til at prøve meditation selv for at tage nogle rolige, vigtige, pauser i en travl hverdag. Du kan starte med at tage (og have fokus på) helt dybe vejrtrækninger - hver dag. Hvis du har lyst, så prøv nogle af mine mini-meditationer her, som netop er lavet med formålet om, at meditation skal være nemt og noget vi alle kan kaste os ud i og have gavn af.

Og bare lige et lille som et lille ps., så følger der videnskabligt beviste positive konsekvenser ved at meditere. Eksempelvis reduceres vores kortisol (stressniveau) i kroppen, når vi mediterer, meditation sænker risikoen for stress, angst og depression, det forbedrer vores søvn, det forbedrer vores koncentration og det styrker vores selvindsigt.

 

Af Lea Hellmann

Forrige
Forrige

Forandring går hurtigere, når du tænker langsomt

Næste
Næste

Pauser – hvorfor er det egentlig, at vi har brug for dem?