EKSPERTEN: Psykolog, Marie Brixtofte, om hvordan misbrug og andre dysfunktionaliteter i barndommen påvirker det voksne (mentale) liv

“Hvis man har lavt selvværd, bliver man dårlig til de ting, der hører til selvværdet. Det er at mærke sine egne behov, og selv hvis man mærker dem, kan det være svært at turde udtrykke dem. Og det kan være svært at sige fra, og at udøve selvomsorg.”

I dette afsnit taler jeg med psykolog og forfatter, Marie Brixtofte, om hendes bog 'Bolsjefilosofi og andre gode leveråd’'. Snakken tager udgangspunkt i hvad børn, der har haft en alkoholisk forælder, eller en forælder med et andet misbrug, som oftest tager med sig i voksenlivet som konsekvens heraf. Vi taler om, hvordan dysfunktionaliteter oplevet i barndommen (som i øvrigt, udover misbrug, kan være mobning, sygdom, dødsfald eller lignende) påvirker vores mentale sundhed og trivsel som voksne. 

I dette afsnit taler vi bl.a. om:
Hvordan dét at vokse op med en misbrugende forælder eller dét at opleve andre dysfunktionaliteter i barndommen:
- Ofte påvirker den voksnes selvværd
- Ofte påvirker mængden af bekymringer, den voksne bærer på
- Ofte påvirker hvor nemt den voksne har ved at føle dårlig samvittighed
- Mv.

Vi taler om årsagerne til ovenstående, og om hvad vi som voksne kan gøre ved denne "bagage", vi har med os, for at give os selv - og vores børn - de bedst mulige vilkår for et liv med glæde og frihed. 

Marie påpeger, at selvom hendes bog primært er skrevet til børn af alkoholikere, så kan børn, der har oplevet en hvilken som helst dysfunktionalitet i barndommen, som oftest genkende de emner, tanker og adfærdsmønstre, bogen handler om, og som vi taler om i dette afsnit.

“Efter bare 2 genstande forsvinder empatien så meget, at selv spædbørn udviser stresshormoner. Så at være en empatisk spejlende forælder, der hjælper barnet med at regulere sine følelser, kræver altså, at man ikke har alkohol i blodet.”


Vil du gerne støtte podcasten her?
Så kan du gøre det med et valgfrit beløb via MobilePay: 155503.

Forrige
Forrige

EKSPERTEN: Erhvervscoach, Iben Bjerring, om hvad ‘succes’ og ‘at have værdi’ egentlig er, og om hvorfor vi bør overveje det

Næste
Næste

EKSPERTEN: Psykolog Rikke Nørgaard Elster om hvordan Corona har påvirket vores mentale sundhed