Klimapsykolog Solveig Roepstorff om hvordan vi balancerer frygt og ansvar i forhold til verdens klimakrise
“Man er nødt til at tale om frygten for klimakrisen og at forholde sig til det. Man kan jo heller ikke få et naturligt forhold til døden, hvis man ikke taler om den”.
I dette afsnit har jeg besøg af klimapsykolog Solveig Roepstorff. Vi taler om, hvordan dét, at vi befinder os i en klimakrise, der truer verdens ressourcer, i stigende grad påvirker flere og flere menneskers mentale sundhed. Vi taler om, på hvilken måde klimakrisen påvirker vores tanker, glæde og trivsel i hverdagen, og vi taler om, hvorfor klimakrisen kan lede til stressende tanker og endda angst. Og så taler vi selvfølgelig om, hvad vi kan gøre ved det, når vi kan mærke, at vi bliver mentalt påvirkede – og måske endda pressede – af klimakrisen. Vi diskuterer altså, hvordan vi bedst muligt kan leve med klimakrisen, der er et vilkår for samtiden og for fremtiden, samtidig med, at vi ikke lader den påvirke os og vores glæde og trivsel for meget.
I afsnittet kommer vi bl.a. ind på:
Hvordan klimakrisen kan påvirke vores hverdag, trivsel, nervesystem og (dermed) vores mentale sundhed.
Hvorfor det ifølge Solveig er nødvendigt, at vi erstatter ordet ’klima-angst’ med ’klimaubehag’.
Hvilke psykologiske principper i os mennesker, der er på spil, når vi møder klimakrisen i livet.
Hvorfor det er afgørende, at vi taler højt om vores klimavenlige vaner, deler konkrete erfaringer og inspirerer hinden – uden at dømme.
Hvordan vi kan navigere i at ville passe på verden samtidig med, at vi gerne vil bibeholde det liv, vi har, og alle de goder, det indeholder.
“Klimakrisen er en eksistentiel trussel, som vi lever med”.
Vil du gerne støtte podcasten her? Det kan du gøre ved at dele på sociale medier, at du lytter/følger med og tag’e @MindCareCollective.
Du kan også støtte podcasten ved at donere et valgfrit beløb via Mind Care Collectives MobilePay: 155503.