EKSPERTEN: Når det “perfekte” forældreskab påvirker vores mentale trivsel - med Maria Akselvoll
“Fordi der i samfundet er en klar idé om, hvad det “rigtige” og “perfekte” forældreskab er,
bærer mange - især kvinder - på en tung og dårlig samvittighed, så snart de træder lidt ved siden af”.
I dette afsnit taler jeg med sociolog og forfatter, Maria Ørskov Akselvoll. Vi taler i afsnittet om, hvorfor og hvordan det kan være mentalt udmattende at leve op til 'Det Nye Børnsesyn' og opdrage sine børn på den "rigtige" måde. Maria har forsket i emnet, og hendes (og andre internationale) undersøgelser peger på, at forældre, herunder især mødre, i stigende grad rammes af forældreudbrændthed. Vi taler om, hvorfor idealet om den "perfekte opdragelse" ser ud, som det gør, og om hvorfor denne opdragelse for mange afføder en konstant og enormt uhensigtsmæssig dårlig samvittighed og frygt for ikke at gøre det godt nok som forældre. Maria fortæller både om årsager og konsekvenser, og så diskuterer vi selvfølgelig, hvad vi som forældre rent faktisk kan gøre, for at passe bedre på os selv og på vores mentale sundhed, samtidig med at vi tager os godt af vores børn.
I afsnittet kommer vi bl.a. ind på:
Hvorfor forældreskabet er blevet så grænseløst og intensivt, som det er.
Hvilke spillere i samfundet der særligt bærer ansvaret for at diktere den "perfekte opdragelse", der i dag dominerer.
Hvorfor dét bedste for sine børn, er mentalt drænende for mange forældre, og i flere og flere tilfælde fører til udbrændthed.
Hvad vi skal huske på, når den dårlige samvittighed rammer os som forældre.
Andre konkrete ting vi kan gøre for at passe på os selv og vores mentale sundhed som forældre.
... og meget mere.
“Jeg siger ikke, at ‘Det nye børnesyn’ er et dårligt eller forkert opdragelsessyn. Jeg beskæftiger mig i stedet med, hvad det gør ved forældrene”.
Vil du gerne støtte podcasten her? Det kan du gøre ved at dele på sociale medier, at du lytter/følger med og tag’e @MindCareCollective.
Du kan også støtte podcasten ved at donere et valgfrit beløb via Mind Care Collectives MobilePay: 155503.