Tidligere UFO Yepha-rapper om hvorfor vi i langt højere grad bør skabe kontakt indadtil
Interview med Kristian Humaidan
Forleden havde jeg en snak med Kristian Humaidan; også kendt som ‘UFO’ af dem der husker rap-duoen ‘UFO Yepha’. Kristian lever og ånder stadig for musikken, men i dag har han koblet musikken til et arbejde med mental sundhed og meditation. Jeg tog en snak med ham om hans erfaring med mindfulness og meditation, om hvorfor det, i følge ham, er afgørende for det moderne menneske at bruge tid på at vende blikket indad, og om hvilken rolle musik kan spille i den forbindelse.
“Pludselig vidste jeg ikke (…) hvem jeg var, hvis jeg ikke længere var ”ham der rapperen”. Meditation bragte mig tættere på min kerne og på de værdier, jeg gerne ville skabe mit fremtidige liv ud fra”.
Kristian, helt kort; hvem er du?
Jeg hedder Kristian Humaidan, og jeg bor på Ærø med min familie. Min hustru og fire børn valgte ø-livet til i et forsøg på at skabe en hverdag i et lavere tempo, end det vi kendte fra tidligere. Jeg har altid elsket at lave musik, og tilbage i 00’erne var jeg så heldig og dygtig og alt muligt andet, at jeg endte med at kunne leve af at lave musik i vores rapgruppe ‘UFO Yepha’, som udgav 3 albums i årene 2003-2009. Da familielivet tog fart og rap-karrieren ebbede ud, fortsatte jeg med at producere musik til film og tv. Samtidig uddannede jeg mig til meditationsinstruktør og begyndte at bruge meditation aktivt både personligt og som et værktøj, jeg formidlede for andre. Senest har jeg i den forbindelse udviklet app’en SoundWheel, der formidler den særlige type meditation, som jeg igennem årene har udviklet igennem mit arbejde.
I dag er du enormt optaget af mindfulness og meditation. Hvorfor?
Jeg brugte selv meditation som et værktøj til at stabilisere mit eget mit liv, da min karriere slog en kolbøtte og jeg pludselig ikke længere kunne leve af at være popstjerne. Det kan jo lyde som et luksusproblem, men det var en form for kombineret identitetskrise og professionel krise, fordi mit job og min identitet, der begge centrerede sig om musikken, var så tæt forbundet. Pludselig vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle tjene penge, og egentlig heller ikke helt hvem jeg var, hvis jeg ikke længere var ”ham der rapperen”. Meditation bragte mig tættere på min kerne og på de værdier, jeg gerne ville skabe mit fremtidige liv ud fra. Min meditationspraktisk blev også en effektiv måde til at hæve eller udvide mit perspektiv på, så de umiddelbart uoverskuelige udfordringer, pludselig virkede mere overkommelige.
“Vi lever i en tid, hvor verden virkelig har brug for, at mange flere mennesker har meget bedre kontakt indad til. Som jeg ser det, behøver meditation hverken være svært, hårdt eller krævende. Det kan være let, behageligt, sjovt og rart”.
Hvad er mindfulness og meditation i din optik?
Der er givetvis flere definitioner, og jeg er ikke ekspert på dem alle, men som jeg forstår mindfulness overordnet, handler det meget om at rette fokus indad og her neutralt observere hvad der sker. Meditation derimod kan have en tydeligere intention indbygget, altså hvad vil du så gøre derinde. Den meditationstradition jeg er uddannet i, og som delvist danner grundlag for de metoder, jeg selv har videreudviklet på, arbejder oftest med en klar intention for øvelsen.
For at gøre begreberne så enkle som muligt, er min definition af meditation bred, og jeg ser i den forbindelse selve skiftet fra et udadrettet fokus til et indadrettet fokus som det væsentlige. For mig er meditation derfor at tage en pause fra den ydre verden og beskæftige sig med sin egen indre verden for en stund. I mit arbejde med SoundWheel og de mange klienter jeg har haft igennem tiden, har formålet altid været at støtte deres egen indre forbindelse, og hjælpe dem med at finde den metode at tilgå deres indre verden, som mest effektivt giver dem det bedste udbytte.
Når jeg skriver sådan, er det fordi, der kan være en tendens til at fortabe sig i definitioner eller metoder, og på den måde gøre tingene unødigt komplicerede. Det er ganske givet en helt naturlig egenskab for det menneskelige intellekt, men når vi opererer i disse områder af det menneskelige væsen, kan det faktisk gavne mange, der er vokset op i vores del af verden, netop at komme i bedre kontakt med deres krop og deres følelser, og øve sig i ikke kun at modtage og forstå verden igennem deres intellekt. Så min kæphest har længe været at formidle meditation så let tilgængeligt som overhovedet muligt, og at gøre disse fantastiske og powerfulde værktøjer superenkle at tage hul på. Først og fremmest fordi vi lever i en tid, hvor verden virkelig har brug for, at mange flere mennesker har meget bedre kontakt indad til. Som jeg ser det, behøver meditation hverken være svært, hårdt eller krævende. Det kan være let, behageligt, sjovt og rart. Stiller vi for høje krav til omfang, sværhedsgrad eller kompleksitet, er resultatet at mange slet ikke får taget hul på at udvide forbindelsen til vores krop og følelser, og så er vi jo lige vidt. Hellere en lille god session på 5-10 minutter jævnligt, end en lang og krævende (udmattende) session en gang hver anden måned.
“Det kræver faktisk næsten ikke noget at begynde at skabe kontakt derind til. Men man kan også sagtens undgå at kigge den vej, og så gå et helt liv og synes, at der mangler noget. Man aner bare ikke, hvad det er”.
Hvorfor mener du, at alle moderne mennesker kan have gavn af at kende til meditation?
Vi lever i en kultur og en verden, hvor der er kæmpe fokus på alt det ydre. Vi bliver stimuleret udefra fra tidlig morgen til sen aften. Med vores smartphone har vi et komplet underholdningscenter med os i lommen, hvor end vi går, og det er snart kun i badet, vi er os selv uden telefonen. Alle andre steder mærker vi hurtigt lysten, behovet eller afhængigheden der liiige nudger os til at “tjekke”, hvad der er sket siden sidst - for få minutter siden. Dette er ingen løftet pegefinger, for tro mig; jeg er der selv. Pointen er, at vi ikke længere får naturlige pauser, som fordrer et indadvendt fokus, fordi vi i dag altid kan fylde de naturlige pauser ud med aktivitet på vores smartphone. Det vil sige, at vi kan leve hele livet uden at kigge indad i os selv. Og med “indad i os selv” mener jeg ikke sådan terapeutisk ”nu skal vi have alle traumerne på bordet”. Jeg mener bare sådan et dagligt tjek ind med din indre verden. Hvad sker der herinde? Hvordan har jeg det i dag? Er jeg stresset? Er jeg glad? Hvad tænker jeg egentlig lige om det der skete der eller der?
Min oplevelse er, at vi hver især har en masse ressourcer indeni, som vi kan trække ud og sætte i spil i vores ydre liv. Derfor giver en god kontakt til vores indre verden os adgang til en power, der gør, at vi kan leve gode, velafbalancerede, fede og spændende liv, hvor vi siger til og fra. Et liv hvor vi kender os selv, ved hvad vi vil og tør at sætte grænser. Min erfaring er, at der er så mange gode ting at hente, og de ligger lige derinde under overfladen. Det kræver faktisk næsten ikke noget at begynde at skabe kontakt derind til. Men man kan også sagtens undgå at kigge den vej, og så gå et helt liv og synes, at der mangler noget. Man aner bare ikke, hvad det er. Og jo mere den følelse får tag i en, jo mere jagter man det “noget”, man savner. Men man leder i den ydre verden, og jo større bliver ubalancen måske, for i virkeligheden er det man savner en bedre kontakt til et dybere lag af sig selv. Som tidligere nævnt behøver det slet ikke at være svært eller kompliceret. Det eneste det kræver, er beslutningen om regelmæssigt at vende sit fokus indad, og så at begynde at udforske den verden stille og roligt. Belønningen kommer ret hurtigt i form af mere energi og overskud, bedre balance og følelsen af at stå sikkert på sine egne ben.
Kan du nævne et par måder, vi kan komme i gang med meditation på allerede i dag?
Ja. Først og fremmest: Hold det enkelt og lad være med at have så store forventninger til dig selv, at de bliver svære at indfri og vedligeholde på den lidt længere bane. Hav eksempelvis en intention om at bruge 5-10 minutter dagligt på meditation.
Du kan starte med at sidde et roligt sted på en stol med ret ryg og lukke øjnene, og så trække vejret dybt. Helt ned i bunden af maven, som vi siger. Læg hånden på maven og mærk hvordan den vokser lidt, når du trækker vejret ind, og bliver mindre igen, når du puster luften ud. Hvis den gør det omvendte, altså strammer op når du trækker vejret ind, bliver der ikke så meget plads til luften, og så må du øve dig i at “lade maven flyde ud”, mens du trækker vejret ind.
Når det kører, så prøv at fokusere på dine fødder. Forestil dig hvordan de er godt og solidt placeret på underlaget, og at du igennem dine fødder har en stærk jordforbindelse. Lad denne forbindelse vokse og blive stærkere over de næste minutter. Måske kan du bruge billedet af, at du slår rødder, og at disse rødder udvider sig og forbinder dig til jorden, og styrker hele dit system og din måde at være på i verden. Du øger din kapacitet i forhold til at samle næring til dig selv, og du mærker, at den næring du samler fra jorden, gør dig godt.
Efter lidt tid kan du stille og roligt vende dit fokus tilbage til den ydre verden igen.
Afslut evt. øvelsen ved at sige eller tænke “Tak”. Når vi er taknemmelige, er vi nemlig åbne, modtagelige, og balancerer et godt sted i os selv, og derfor fungerer følelsen af taknemmelighed som en rigtig god bro imellem den indre og den ydre verden.
Jeg har fundet ud af at lyd og musik er en rigtig god støtte i forhold til at holde fokus under meditation, så hvis man oplever det som en udfordring, kan jeg anbefale eksempelvis min føromtalte app, SoundWheel, hvor vi bruger lyd til at facilitere forbindelsen til det indre, altså meditationen, og på den måde stimulere vores system til at få fuldt udbytte af den tid, vi investerer i en meditationsøvelse.
Hvis du er interesseret, kan du se mere på www.soundwheel.com eller på Instagram.